A fogfehérítésről

Teljes fogsor fehérítése

Ha fogaink veleszületett színével nem vagyunk elégedettek, vagy életünk folyamán lassan elszíneződtek, akkor lehetőség van fehérítésükre. A fellelhető számtalan módszernek ugyanaz a lényege: valamilyen peroxid hatóanyaggal a fogzománcban lévő 1% szerves anyagot elszíntelenítjük. Ez elvégezhető rendelői körülmények között gyorsan(1 óra alatt), vagy otthon lassan (1-2 hét alatt). Utóbbi módszernek nagy előnye, hogy az esetleg előforduló érzékenység esetén egy nap szünetet tarthatunk, majd ha a panaszok enyhülnek, folytathatjuk a kezelést.

Ennél a módszernél lenyomatvétel után a fogtechnikai laboratóriumban két vékony sín készül, amelyeket a hozzá tartozó zselés anyaggal megtöltve kell az esti fogmosás után 30-60 percre a fogsorra helyezni.

A fehérítés alatt lehetőleg kerülni kell az erősen színező ételeket és italokat.

A kívánt hatás 7-10 nap alatt érhető el, szükség esetén a kezelés meghosszabbítható. A fogak néhány év múlva elkezdik visszanyerni eredeti színüket, ekkor a fehérítő síneket újra elővehetjük, és a megmaradt anyaggal 2-3 napos fehérítést végezhetünk. Ha az eredeti csomagból nem maradt fehérítő zselé, akkor utántöltő is kapható.

Gyökérkezelt, elszíneződött fog fehérítése

A gyökértömés ellenőrzése és szükség szerinti cseréje után az elszíneződött fogat belülről lehet kifehéríteni. Két-három alkalomra lehet szükség, három napos kihagyásokkal. Az egyes alkalmak között a fehérítő anyag ideiglenes töméssel fedve fejti ki hatását. Az utolsó találkozáskor új, végleges tömés kerül a helyére. Az elszíneződött fog esztétikája tökéletesen helyreállítható, előfordul azonban, hogy évek múltán újra besötétedik. Ilyenkor megfontolandó valamilyen más megoldás, pl. korona vagy héj készítése.