Tömőanyagok

Tömőanyagok-betétek

Hosszú évtizedeken keresztül az ezüstamalgám volt az őrlőfogak tömésére legáltalánosabban használt anyag. Az elterjedt tévhitek, miszerint mérgező lenne, vagy más káros hatást fejtene ki a szervezetben nem nyertek bizonyítást. Egyetlen hátránya fémes színe, ami láthatóvá teszi. Egyes esetekben még manapság is indokolt lehet a használata, nem látható helyeken, nagy őrlőfogakban. A jól elkészített amalgámtömések akár harminc évet is kibírnak.

 

A fokozott esztétika igényeknek megfelelően manapság már a fogszínű tömőanyagok kerülnek előtérbe, ezek közül is a mindenféle színárnyalatban létező, fényre kötő ún. kompozíciós tömőanyagok. Ezek üvegszemcsékkel megerősített műanyagok, melyek közül a legjobbak már megközelítik az amalgám tartósságát. Áruk valamivel magasabb az amalgáménál.

Ha a fog már erősen hiányos, akkor a különböző tömőanyagok már nem adnak megbízható eredményt. Ekkor jöhetnek számításba a betétek(inlay) vagy koronák.
Az inlay nem más, mint a fogtechnikai laboratóriumban, a fogban lévő  üregről készült lenyomat alapján előre elkészített „tömés”, amelyet a fogorvosi rendelőben a helyére ragasztunk. A legtartósabb anyag erre a célra az arany, vagy a kerámiával leplezett arany. Létezik még tiszta kerámia, ezüst, vagy műanyag inlay, de ezek megbízhatósága nem jobb egy jól elkészített tömésnél. A betétek egyes esetekben lehetővé teszik, hogy ne kelljen az erősen tönkrement fogat koronával borítani, viszont valamennyire láthatóak, még a leplezett arany betétnek is van egy látható szegélye.

Ezen kívül áruk is igen magas, körülbelül kétszerese a koronáknak.